Het geluid van geweld
Title
Het geluid van geweld
Subtitle
Bersiap en de dynamiek van geweld tijdens de eerste fase van de Indonesische revolutie, 1945-1946
Price
€ 30,99
ISBN
9789463726788
Format
Paperback
Number of pages
314
Language
Dutch
Publication date
Dimensions
15.6 x 23.4 x 2.1 cm
Also available as
eBook PDF - € 14,99

Reviews and Features

'Gisteren uitgelezen. Knap hoe ze die complexe periode analyseren en inzichtelijker maken door verschillende regio’s te vergelijken en bronnen uit verschillende landen te gebruiken. Een groot project dat niet makkelijk zal zijn geweest om te voltooien. Waardevolle studie!'
– Arthur Pormes, via LinkedIn

Esther Captain, Onno Sinke

Het geluid van geweld

Bersiap en de dynamiek van geweld tijdens de eerste fase van de Indonesische revolutie, 1945-1946

The following text is not available in English and will be shown in Dutch.
Begin 2022 was het al dan niet schrappen van het woord ‘bersiap’ in een expositie van het Rijksmuseum aanleiding tot Kamervragen, het starten van juridische procedures tegen het museum en een ongemeen fel publiek debat over een woord dat tot dan toe alleen bekend was binnen de Indische gemeenschap. Dit boek levert achtergronden en verdieping bij deze discussie.

De strijdkreet ‘bersiap!’ klonk in talloze steden en dorpen in Indonesië tijdens de eerste maanden na het uitroepen van de onafhankelijkheid. De oproep om paraat te staan voor de vrijheidsstrijd van de jonge natie markeert de start van de Indonesische revolutie en luidde een periode van extreem geweld in.

Het geluid van geweld schetst de dynamiek van het extreme geweld waarin Indonesische strijdgroepen de wapens opnamen tegen Indo-Europeanen, Molukkers, Nederlanders en Chinezen, maar ook Japanse burgers en ontwapende Japanse en Brits-(Indische) militairen. Bovendien plaatst dit boek deze angstaanjagende periode nadrukkelijk in het bredere kader van niet alleen onderling Indonesisch geweld, maar ook van geweld door Japanse, Britse en Nederlandse zijde tegen Indonesische non-combattanten. Niet alleen Java en Sumatra, maar ook de eilanden daarbuiten komen in dit boek aan de orde, evenals het lastige vraagstuk van het vaststellen van slachtofferaantallen en de herontdekking’ van de bersiap-periode in de jaren tachtig.

Deze publicatie verschijnt dit najaar ook in het Engels (Resonance of Violence), isbn 9789463720892
Authors

Esther Captain

Esther Captain (1969) is a historian and senior researcher at the Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies (KITLV) in Leiden. She is a member of the committee overseeing independent research into the role of the House of Orange-Nassau in Dutch colonial history and an author/editor on this research team. She is specialized in late colonial Indonesia, the Indonesian revolution, and postcolonial Netherlands in relation to the Dutch Caribbean islands, Indonesia and Suriname.

Onno Sinke

Onno Sinke is a historian and researcher at the Dutch Institute for Military History (NIMH).