"een 'must' voor wie de Haagse culturele 'werdegang' in deze periode tot in (vele) details wil leren kennen. Met andere woorden: voor de echte liefhebber"
– Diederick Cannegieter, Die Haghe
"De studie van Van der Riet bewijst (opnieuw) dat Den Haag een volstrekt atypische plek inneemt in het Nederlandse stedelijke landschap... Na lezing van Haagsche quaesties kijk ik met een ander oog naar de opera-scènes in Eline Vere."
- Petra Teunissen, Arabesken, nr. 58
“[Haagsche Quaesties] ontsluit een berg aan informatie en publicaties, en voorziet bovendien in het dichten van een gat, want juist het onderhavige tijdvak is maar mondjesmaat beschreven, laat staan bezien met een Haagse bril op de neus.”
– Eric Korsten, Den Haag Centraal
"Zien en gezien worden in een stad waar het wemelt van sociëteiten en netwerken. Alleen al het gerucht van de komst van regentes Emma en dochter Wilhelmina in 1897 naar het gouden jubileum van Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio bezorgde de kunstkring in een week tijd honderd nieuwe leden.
Emma zal zich van die distinctiedrang bewust zijn geweest. Ze had een plan, ‘een blauwdruk voor vernieuwd breed gedragen hofstedelijk cultureel leven’, concludeert historicus Marlies van der Riet in haar proefschrift Haagsche quaesties. Zij beschrijft de jarenlange machinaties rond de huisvesting van de Koninklijke Schouwburg, het Gemeentemuseum en het op te richten Residentie Orkest in de periode 1890-1920 en stuit daarbij op de rol van Emma."
- Carla Joosten, EW Weekblad, nummer 3, 78ste jaargang, januari 2022