Inhoudsopgave - 6
1. Meer dan fysiek-sociaal? - 8
2. Gehecht aan de buurt: een theoretische beschouwing - 14
3. Thuis voelen in Nederlandse buurten - 24
4. Thuis voelen in Engelse buurten - 38
5. Thuis in de Engelse en Nederlandse volkshuisvesting - 50
6. Nederlandse ervaringen: Emmen Revisited en Hoogvliet - 62
7. Engelse ervaringen: Manchester en Newcastle-Gateshead - 82
8. Conclusies en aanbevelingen - 104
Bijlagen - 126
Noten - 132
Literatuur - 134
Jan Willem Duyvendak, Peter van der Graaf
Thuis voelen in de buurt: een opgave voor stedelijke vernieuwing
Een vergelijkend onderzoek naar de buurthechting van bewoners in Nederland en Engeland
Bij het transformeren van probleemwijken naar prachtwijken is veel aandacht voor de fysieke, de sociale en de economische aspecten van achterstand. Maar weinig is bekend over de relatie tussen achterstand en emotionele binding: wat zijn de effecten van de stedelijke vernieuwing op het thuisgevoel van deze bewoners? Dat staat centraal in dit onderzoek waarbij de praktijk in Nederland en Engeland met elkaar vergeleken worden. Aan de hand van data uit het WoonBehoefte Onderzoek/ WoOn (1998 – 2006) en de British Household Panel Survey (1998 – 2003) is de buurthechting van Nederlandse en Engelse bewoners in kaart gebracht.
Jan Willem Duyvendak is faculteitshoogleraar van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) aan de Universiteit van Amsterdam en Directeur van Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW). Bij AUP verscheen ook zijn boek Thuis. Het drama van een sentimentele samenleving (2017).
Peter van der Graaf is verbonden als Research Fellow aan de Social Futures Institute van de University of Teesside in Middlesbrough, Verenigd Koninkrijk