Het hervormingsmoeras van de verzorgingsstaat
Titel
Het hervormingsmoeras van de verzorgingsstaat
Subtitel
Veranderingen in de organisatie van de sociale zekerheid
ISBN
9789048510917
Uitvoering
eBook PDF
Aantal pagina's
216
Taal
Nederlands
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 cm
Inhoudsopgave
Toon inhoudsopgaveVerberg inhoudsopgave
Inhoud - 6 Woord vooraf - 10 1. Inleiding - 12 2. Drie perspectieven op verandering in sociale zekerheid en arbeidsvoorziening - 26 3. De uitvoeringsstructuur en verantwoordelijkheids verdeling anno 1980 - 46 4. Het traditionele uitvoeringssysteem wankelt (jaren tachtig) - 56 5. Experimentele verandering in sociale zekerheid en arbeidsvoorziening (jaren negentig) - 74 6. SUWI: ervaringen met een nieuw uitvoeringssysteem (jaren 2000) - 98 7. Verklaringen voor verandering - 124 8. Lessen uit het verleden en perspectieven voor de toekomst - 144 Bijlage 1 Afkortingen - 170 Bijlage 2 Chronologisch overzicht van belangrijke gebeurtenissen - 174 Bijlage 3 Deelnemers aan de workshops van 27 maart en 24 april 2008 - 180 Noten - 182 Literatuur - 190 Namenregister - 202 Trefwoordenregister - 204

Het hervormingsmoeras van de verzorgingsstaat

Veranderingen in de organisatie van de sociale zekerheid

De uitvoeringsorganisatie van de sociale zekerheid en het arbeidsmarktbeleid is de laatste decennia vaak gewijzigd. Nu eens was er sprake van een grotere rol van de sociale partners, dan weer van marktwerking en privatisering en dan weer trok de overheid de verantwoordelijkheid naar zich toe. In dit boek onderzoekende auteurs hoe deze hervormingen tot stand zijn gekomen en welke politieke en maatschappelijke visies daaraan ten grondslag lagen. Daarbij combineren zij drie wetenschappelijke perspectieven op veranderingen in maatschappelijke sectoren. In het ideeënperspectief zijn beleidswijzigingen de uitkomst van een strijd tussen confl icterende ideeën. In het institutionele perspectief ligt de nadruk op diepgewortelde waarden en tradities, die ingrijpende veranderingen lange tijd in de weg kunnen staan. In het chaosperspectief komen radicale veranderingen alleen tot stand als gebruik kan worden gemaakt van vaak onverwachte windows of opportunity. De auteurs concluderen dat veel hervormingen meer een afscheid van het verleden waren dan een heldere keuze voor een nieuw model. Als gevolg hiervan leverden de hervormingen vaak niet op wat er tevoren van werd verwacht, wat weer aanleiding gaf tot nieuwe hervormingen. Op deze wijze zijn politici en beleidsmakers steeds meer vastgelopen in een hervormingsmoeras dat zij zelf hebben gecreëerd.
Auteurs

Marc van der Meer

Marc van der Meer is directeur van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ECBO).

Nicolette van Gestel

Nicolette van Gestel is universitair hoofddocent aan de Faculteit der Managementwetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen en bijzonder hoogleraar 'Nieuwe sturingsvormen in sociale zekerheid en arbeidsvoorziening' aan de TiasNimbas Business School van de Universiteit van Tilburg.

Paul de Beer

Paul de Beer is bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amster-dam en verbonden aan het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) en De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen.