Met het begin van de industriële revolutie in de negentiende eeuw, werd het gebruikelijk om kinderen, onder erbarmelijke omstandigheden, in te zetten in fabrieken. Dat was tevens het begin van de anti-kinderarbeid beweging. Een wereldwijde bewustwordingscampagne heeft ervoor gezorgd dat internationale organisaties en overheden er steeds meer van doordrongen raken dat het de hoogste tijd is kinderarbeid te vervangen door onderwijs.
Deze doelstellingen lijken eenvoudig te bereiken en zijn lovenswaardig, maar de problematiek blijkt complexer dan op het eerste gezicht lijkt. Wat is eigenlijk kinderarbeid, en hoe definieer je iemands kindertijd? Hoeveel kinderen werken er wereldwijd? Is kinderarbeid eigenlijk beperkt tot ontwikkelingslanden? Is het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden de oplossing of moeten overheid kiezen voor een radicale verbod op kinderarbeid? En is er een rol weggelegd voor maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Deze en andere vragen komen ter sprake in de studierichting Child Labour Studies. Betoogd wordt dat nog veel meer onderzoek nodig is om precies te achterhalen hoe kinderen de wereld zien, hoe zij het vinden om te moeten werken, maar ook wat zij van onderwijs denken.