De relatie tussen woord en beeld, de twee hoofddragers van onze culturele traditie, vormt het speerpunt van
Raphael’s Poetics, dat zich concentreert op het werk van de schilder Raphael uit Urbino (1483-1520) en de literatuur die in zijn kringen werd gelezen en geproduceerd. Waar de Neolatijnse poëzie uit de bestudeerde periode nu vrijwel onbekend en onbemind is, beheerst de beeldende kunst van Leonardo, Raphael en Titiaan nog altijd het cultureel discours ten aanzien van de Renaissance.
Raphael’s Poetics tracht door de balans tussen poëzie en schilderkunst te herstellen, te laten zien hoe vertekend het beeld is dat zo is ontstaan. Anderzijds breekt het boek een lans voor interdisciplinariteit en een geëngageerde kunstbeschouwing, waarbij de rol van de beschouwer weer actiever wordt dan sinds het ontstaan van de artistieke autonomie vanaf de latere 18e eeuw gebruikelijk is geweest.
Dit boek raakt aan meerdere vakdisciplines, zoals kunstgeschiedenis, (Neo)Latijnse diachrone én synchrone letterkunde en cultuurgeschiedenis.
Luister naar David Rijser in over Raphael’s Poetics in VPRO's De avonden (1:15:40 tot 1:32:10) - 13 april, interview door Maarten Westerveen.