Doopsgezinde Bijdragen
Series editors

Theo Brok, Daan de Clercq, Alpita de Jong, Adriaan Plak, Pieter Post, Mirjam G.K. van Veen (hoofdredactie)

Serie

Doopsgezinde Bijdragen

De onderstaande tekst is niet beschikbaar in het Nederlands en wordt in het Engels weergegeven.

Doopsgezinde Bijdragen, een tijdschrift van de Doopsgezinde Historische Kring, publiceert populairwetenschappelijke artikelen op het brede gebied van de doperse geschiedenis. Het tijdschrift draagt bij aan de realisatie van de doelstelling van de Doopsgezinde Historische Kring: de bestudering van de doopsgezinde geschiedenis en aanverwante stromingen, met name in de Lage Landen. Het tijdschrift, dat eens per jaar verschijnt, publiceert het resultaat van onderzoek en recenseert en signaleert onderzoek op het bestreken terrein dat elders is verschenen. Het tijdschrift richt zich op een publiek van geïnteresseerden en van professionals. De bijdragen zijn in het Nederlands en worden onderworpen aan peer review.

Doopsgezinde Bijdragen jubileert met een nummer met veel aandacht voor heikele kwesties. Er is uitgebreide aandacht voor het slavernijverleden en de doopsgezinde compassie met tot slaaf gemaakten (of het gebrek daaraan). Ruud Lambour beschrijft de doopsgezinde deelname aan de slavenhandel; Piet Visser belicht uitvoerig de (vroege) doopsgezinde protesten tegen het fenomeen slavernij.

Daarnaast we staan uitvoerig stil bij de historische wortels van de weerloosheid en bij de houdbaarheid van principieel dienstweigeren in de hedendaagse geopolitiek. Alfred van Wijk staat stil bij de verdediging van het gebruik van geweld door Bernhard Rothmann en laat zien hoe in catechismi pas gaandeweg het onderwerp ‘weerloosheid’ een plaats kreeg. Pieter Post maakt de lezer deelgenoot van zijn eigen worsteling met het weerloosheid beginsel in de context van hedendaagse oorlogen. Dat en nog veel meer in het dunnelnummer 49-50 van de Doopsgezinde Bijdragen.

https://www.aup-online.com/content/00010001