Ontwikkelingshulp heeft onder de Nederlandse bevolking nog altijd een groot draagvlak, zo blijkt uit opinieonderzoek. Maar de twijfels nemen toe. Ook in de media worden steeds meer vraagtekens geplaatst bij de effecten van hulp. Met name de situatie in Afrika stelt velen teleur.
Waarom geven we eigenlijk ontwikkelingshulp, en helpt die hulp? Wat weten we over ontwikkelingstrajecten van landen en over de mogelijkheid daar van buiten aan bij te dragen? Hoe relevant is hulp nog voor ontwikkelingslanden nu andere financiële stromen zoals remittances en buitenlandse investeringen (FDI) door globalisering zijn toegenomen? En heeft beleid gericht op thema’s als klimaat, migratie, financiële stabiliteit, kennis, handel en veiligheid niet meer invloed op de ontwikkelingskansen van arme landen?
Deze en andere vragen komen aan bod in dit rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Op basis van bijna vijfhonderd gesprekken in het veld en een uitgebreide bestudering van de literatuur formuleert de WRR aanbevelingen voor forse wijzigingen in de organisatie van ontwikkelinghulp, en voor gestructureerde aandacht voor terreinen die ontwikkelingsrelevant zijn en voor mondiale publieke goederen.