De manier waarop integratie, moslims en minderheden werd besproken en bestuurd veranderde drastisch tussen 1990 en 2005. Maar hoe veranderde het integratiedebat precies, en waarom? En hoe werkten die veranderingen door in het beleid van steden als Amsterdam en Rotterdam? Dit boek gebruikt nieuwe methodes en data om die vragen te beantwoorden. Een analyse van opinieartikelen laat zien dat culturalisten (debatdeelnemers die stellen dat onze 'verlichte', 'liberale', Nederlandse cultuur moet worden beschermd tegen etnische en Islamitische minderheidsculturen) hechtere relaties onderhouden en meer achter hun leiders staan dan hun (talrijke maar gefragmenteerde) tegenstanders.
De veranderende machtsverhoudingen in het debat blijken niet één op één door te werken in het lokale beleid. In de periode dat Leefbaar Rotterdam de gemeenteraad domineerde (2002-2006) zijn migrantenorganisaties over de hele linie eerder versterkt dan verzwakt. In het door de sociaal-democraten gedomineerde Amsterdam daarentegen had slechts een klein aantal organisaties invloed en toegang tot subsidies.
Dynamics of Power in Dutch Integration Politics gaat niet alleen in op deze verrassende resultaten maar ontwikkelt ook een theoretische aanpak - gebaseerd op het werk van Jeffrey Alexander, Pierre Bourdieu, Randall Collins en Norbert Elias - waarmee snelle politieke omwentelingen kunnen worden ontleed en verklaard.
Dit boek is gebaseerd op een proefschrift dat cum laude werd beoordeeld en beloond met de Jaarprijs Politicologie 2011 en de internationale Maria Ioannis Baganha Dissertation Award 2011.